Blog strona 396




                                               

Reprezentacja Peru w piłce siatkowej kobiet

2. miejsce - 1967, 1971, 1975, 1979, 1987 3. miejsce - 1959, 1983, 1991

                                               

Reprezentacja Polski w piłce siatkowej kobiet

Reprezentacja Polski w piłce siatkowej kobiet – zespół siatkarski reprezentujący Rzeczpospolitą Polską w meczach i sportowych imprezach międzynarodowych, powoływany przez selekcjonera, w którym występować mogą wszystkie zawodniczki posiadające ob ...

                                               

Reprezentacja Portoryka w piłce siatkowej kobiet

Reprezentacja Portoryka w piłce siatkowej kobiet – narodowa reprezentacja tego kraju, reprezentująca go na arenie międzynarodowej. Obecnie zajmuje 18. miejsce w rankingu FIVB. Obecnym trenerem tej reprezentacji jest Carlos Cardona.

                                               

Reprezentacja Rosji w piłce siatkowej kobiet

Reprezentacja Rosji w piłce siatkowej kobiet to narodowa reprezentacja tego kraju, reprezentująca go na arenie międzynarodowej. Siatkarska drużyna Rosji jest oficjalnym sukcesorem tradycji reprezentacji ZSRR oraz Wspólnoty Niepodległych Państw.

                                               

Reprezentacja Południowej Afryki w piłce siatkowej kobiet

Reprezentacja Republiki Południowej Afryki w piłce siatkowej kobiet – narodowa reprezentacja tego kraju, reprezentująca go na arenie międzynarodowej. Największym sukcesem reprezentantek Republiki Południowej Afryki jest 4. miejsce Mistrzostw Afry ...

                                               

Reprezentacja Rwandy w piłce siatkowej kobiet

Reprezentacja Rwandy w piłce siatkowej kobiet to narodowa reprezentacja tego kraju, reprezentująca go na arenie międzynarodowej. Największym sukcesem reprezentantek Rwandy jest 10. miejsce Mistrzostw Afryki, wywalczone w 2007.

                                               

Reprezentacja Senegalu w piłce siatkowej kobiet

Reprezentacja Senegalu w piłce siatkowej kobiet to narodowa reprezentacja tego kraju, reprezentująca go na arenie międzynarodowej. Największym sukcesem reprezentantek Senegalu jest 4. miejsce Mistrzostw Afryki, wywalczone w 2009, 2011, 2013, 2015 ...

                                               

Reprezentacja Serbii w piłce siatkowej kobiet

Reprezentacja Serbii w piłce siatkowej kobiet – drużyna, która reprezentuje Serbię w piłce siatkowej kobiet. Za jej funkcjonowanie odpowiedzialny jest Związek Piłki Siatkowej Serbii. Siatkarska drużyna Serbii jest wg FIVB oficjalnym sukcesorem tr ...

                                               

Reprezentacja Seszeli w piłce siatkowej kobiet

Reprezentacja Seszeli w piłce siatkowej kobiet to narodowa reprezentacja tego kraju, reprezentująca go na arenie międzynarodowej. Największym sukcesem reprezentantek Seszeli jest złoty medal Mistrzostw Afryki, wywalczony w 2001 roku w nigeryjskim ...

                                               

Reprezentacja Stanów Zjednoczonych w piłce siatkowej kobiet

Reprezentacja Stanów Zjednoczonych w piłce siatkowej kobiet – narodowa reprezentacja tego kraju, reprezentująca go na arenie międzynarodowej. Obecnie zajmuje 2. miejsce w rankingu FIVB.

                                               

Reprezentacja Szwajcarii w piłce siatkowej kobiet

Reprezentacja Szwajcarii w piłce siatkowej kobiet – narodowa reprezentacja tego kraju, reprezentująca go na arenie międzynarodowej. Największym sukcesem reprezentantek Szwajcarii było wywalczenie 12. miejsca Mistrzostw Europy na turnieju w 1971 roku.

                                               

Reprezentacja Szwecji w piłce siatkowej kobiet

Reprezentacja Szwecji w piłce siatkowej kobiet – narodowa reprezentacja tego kraju, reprezentująca go na arenie międzynarodowej. Największym sukcesem reprezentantek Szwecji było wywalczenie 15. miejsca Mistrzostw Europy na turnieju w 1967 i 1971.

                                               

Reprezentacja Tajlandii w piłce siatkowej kobiet

Reprezentacja Tajlandii w piłce siatkowej kobiet – narodowa reprezentacja tego kraju, reprezentująca go na arenie międzynarodowej. Aktualnym trenerem kadry jest Kiattipong Radchatagriengkai.

                                               

Reprezentacja Tunezji w piłce siatkowej kobiet

Reprezentacja Tunezji w piłce siatkowej kobiet to narodowa reprezentacja tego kraju, reprezentująca go na arenie międzynarodowej. Tunezja sklasyfikowana jest aktualnie na 28. miejscu w rankingu FIVB. Tunezyjki wywalczyły 3-krotnie Mistrzostwo Afryki.

                                               

Reprezentacja Turcji w piłce siatkowej kobiet

Reprezentacja Turcji w piłce siatkowej kobiet to narodowa reprezentacja tego kraju, reprezentująca go na arenie międzynarodowej.

                                               

Reprezentacja Ugandy w piłce siatkowej kobiet

Reprezentacja Ugandy w piłce siatkowej kobiet to narodowa reprezentacja tego kraju, reprezentująca go na arenie międzynarodowej. Największym sukcesem reprezentantek Ugandy jest 9. miejsce Mistrzostw Afryki, wywalczone w 2007.

                                               

Reprezentacja Ukrainy w piłce siatkowej kobiet

Reprezentacja Ukrainy w piłce siatkowej kobiet – narodowa drużyna tego kraju, reprezentująca go na arenie międzynarodowej. Podlega Ukraińskiej Federacji Siatkarskiej.

                                               

Reprezentacja Urugwaju w piłce siatkowej kobiet

Reprezentacja Urugwaju w piłce siatkowej kobiet – narodowa reprezentacja tego kraju, reprezentująca go na arenie międzynarodowej. Obecnie trzydziesta pierwsza w Rankingu FIVB.

                                               

Reprezentacja Węgier w piłce siatkowej kobiet

Reprezentacja Węgier w piłce siatkowej kobiet to narodowa drużyna tego kraju, reprezentująca go na arenie międzynarodowej. Podlega Węgierskiej Federacji Siatkarskiej.

                                               

Reprezentacja Wielkiej Brytanii w piłce siatkowej kobiet

Reprezentacja Wielkiej Brytanii w piłce siatkowej kobiet – narodowa reprezentacja tego kraju, reprezentująca go na arenie międzynarodowej. Trenerem Brytyjek jest Audrey Cooper. Największym sukcesem reprezentantek Wielkiej Brytanii było wywalczeni ...

                                               

Reprezentacja Włoch w piłce siatkowej kobiet

3. miejsce - 1999, 2005, 2019 2. miejsce - 2002, 2009 1. miejsce - 2004, 2018

                                               

Reprezentacja Wybrzeża Kości Słoniowej w piłce siatkowej kobiet

Reprezentacja Wybrzeża Kości Słoniowej w piłce siatkowej kobiet to narodowa reprezentacja tego kraju, reprezentująca go na arenie międzynarodowej. Największym sukcesem reprezentantek Wybrzeża Kości Słoniowej było zajęcie 8. miejsce Mistrzostw Afr ...

                                               

Reprezentacja Wysp Dziewiczych Stanów Zjednoczonych w piłce siatkowej kobiet

Reprezentacja Wysp Dziewiczych Stanów Zjednoczonych w piłce siatkowej kobiet to narodowa reprezentacja tego kraju, reprezentująca go na arenie międzynarodowej.

                                               

Reprezentacja Zambii w piłce siatkowej kobiet

Reprezentacja Zambii w piłce siatkowej kobiet to narodowa reprezentacja tego kraju, reprezentująca go na arenie międzynarodowej. Największym sukcesem reprezentantek Zambii jest 6. miejsce Mistrzostw Afryki, wywalczone w 1995.

                                               

Reprezentacja Związku Radzieckiego w piłce siatkowej kobiet

Reprezentacja Związku Radzieckiego w piłce siatkowej kobiet – narodowa reprezentacja tego kraju, reprezentowała go na arenie międzynarodowej w latach 1949-1991. Jedna z najbardziej utytułowanych drużyn narodowych w historii żeńskiej siatkówki.

                                               

Dietetyka

Dietetyka – nauka medyczna o żywieniu człowieka zdrowego i chorego zajmująca się: oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia oceny stanu odżywienia biochemicznymi podstawami żywienia zapobiegania chorobom zależnym od żywienia psychologią ż ...

                                               

Alergeny pokarmowe

Alergeny pokarmowe – alergeny, które dostają się do organizmu razem z pokarmem i mogą prowadzić u niektórych osób do wystąpienia objawów alergii. W 1999 roku komisja Codex Alimentarius potwierdziła listę pokarmów najczęściej wywołujących alergie ...

                                               

Bariatria

Bariatria – dziedzina medycyny zajmująca się diagnozowaniem, określaniem przyczyn, profilaktyką i leczeniem nadwagi, a zwłaszcza otyłości, w tym metodami chirurgicznymi.

                                               

Białka

Białka, proteiny – wielkocząsteczkowe biopolimery, a właściwie biologiczne polikondensaty, zbudowane z reszt aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi −CONH−. Występują we wszystkich żywych organizmach oraz wirusach. Synteza białek o ...

                                               

Białka niepełnowartościowe

Białka niepełnowartościowe – białka pochodzenia roślinnego, które zawierają mało lub nie zawierają wcale aminokwasów egzogennych. Białka takie występują m.in. w nasionach roślin strączkowych, zbożach i orzechach. Mogą stanowić wystarczające źródł ...

                                               

Białka pełnowartościowe

Białka pełnowartościowe – białka zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich ilościach oraz w odpowiednim wzajemnym stosunku. Pełnowartościowe są białka zwierzęce oraz niektóre białka roślinne.

                                               

Biologiczne znaczenie pierwiastków

Mianem makroelementów określa się pierwiastki, których zawartość w danym środowisku jest stosunkowo duża. Ponieważ między różnymi typami środowisk i grupami organizmów występują pod tym względem różnice, różnie określane są wartości graniczne wyr ...

                                               

Błonnik

Błonnik – różnorodne substancje, zazwyczaj pochodzenia roślinnego nieulegające trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego człowieka oraz zwierząt monogastrycznych. Jest to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym i niepolisacharydowy ...

                                               

Czarny czosnek

Czarny czosnek – żywność funkcjonalna, superfood, nutraceutyk, powstaje ze świeżego czosnku. Na skutek przechowywania w podwyższonej temperaturze oraz wilgotności zachodzą reakcje brązowienia nieenzymatycznego – reakcje Maillarda. Proces produkcy ...

                                               

Czynnik bioleczniczy

Czynnik bioleczniczy – drobnoustroje, które przyspieszają wyleczenie lub zapobiegają powikłaniom wskazanej choroby u człowieka. Skuteczność czynników bioleczniczych została dowiedziona naukowo, z udziałem dużych grup pacjentów, randomizowanych ba ...

                                               

Dieta zgodna z grupą krwi

Dieta zgodna z grupą krwi, niekiedy nazywana też dietą DAdamo – rodzaj diety opracowany przez Petera J. DAdamo, opisany w książce Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi. DAdamo utrzymuje, że grupa krwi jest najważniejszym czynnikiem określającym dobór ...

                                               

Dietetyk

Dietetyk – interdyscyplinarny specjalista medyczny zajmujący się wpływem żywności i żywienia na zdrowie człowieka.

                                               

Dopuszczalne dzienne spożycie

Dopuszczalne dzienne spożycie, dopuszczalne dzienne pobranie, dopuszczalna dzienna dawka, ADI – wskaźnik określający maksymalną ilość substancji w przeliczeniu na kilogram masy ciała, która może być spożywana codziennie z żywnością bez znacznych ...

                                               

Drożdże odżywcze

Drożdże odżywcze to dezaktywowane drożdże, często Saccharomyces cerevisiae, które są dostępne na rynku jako produkt spożywczy. Sprzedawane są zwykle w formie płatków lub proszku i są popularne wśród wegan oraz wegetarian. Drożdże odżywcze są ważn ...

                                               

Egzogenne kwasy tłuszczowe

Kwasy tłuszczowe egzogenne nazywane też kwasami niezbędnymi – grupa kwasów tłuszczowych, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie zwierzęcym, w tym również człowieka, i muszą być dostarczane w pożywieniu, w przeciwieństwie do kwasów endogenn ...

                                               

FSMP

FSMP - żywność specjalnego medycznego przeznaczenia; zgodnie z polskim prawem: "dietetyczne środki spożywcze specjalnego medycznego przeznaczenia".

                                               

Gęstość energetyczna pokarmu (dietetyka)

Gęstość energetyczna pokarmu – ilość kalorii na gram. Czasem może zostać opisana jako ilość kalorii na jednostkę objętości pokarmu np. w przypadku lodów. Uważa się, że częste spożywanie posiłków o wysokiej gęstości energetycznej może być powiązan ...

                                               

Indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny, wskaźnik glikemiczny – klasyfikacja produktów żywnościowych na podstawie ich wpływu na stężenie glukozy we krwi w ciągu 2–3 godzin po ich spożyciu. Indeks glikemiczny jest definiowany jako średni procentowy wzrost stężenia glu ...

                                               

Junk food

Junk food – określenie opisujące żywność tanią i łatwą w produkcji, ale ubogą pod względem dietetycznym, zawierającą tzw. puste kalorie. Często, chociaż nie zawsze słusznie, utożsamiana z pojęciem fast food, gdyż w ofercie barów szybkiej obsługi ...

                                               

Kaloryczne równoważniki składników pokarmowych

Kaloryczne równoważniki składników pokarmowych − liczba kilokalorii wyzwolona przy spalaniu lub całkowitym utlenianiu w czasie oddychania 1 grama związków organicznych, np.: spalenie 1 grama węglowodanów lub białek uwalnia 4 kcal, a 1 gram tłuszc ...

                                               

Kolostrynina

Kolostrynina Colostrinin to naturalnie występująca, uzyskiwana z siary, mieszanina bogatych w prolinę polipeptydów. Kolostrynina przeznaczona do spożycia przez ludzi produkowana jest z siary krów przez brytyjską spółkę ReGen Therapeutics Plc.

                                               

Kwasy tłuszczowe omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 – nienasycone kwasy tłuszczowe, których ostatnie wiązanie podwójne w łańcuchu węglowym znajduje się przy trzecim od końca atomie węgla. Do tej grupy należą m.in. wielonienasycone kwasy pełniące ważną rolę w odżywianiu czł ...

                                               

Kwasy tłuszczowe omega-6

Kwasy tłuszczowe omega-6 – nienasycone kwasy tłuszczowe, których ostatnie wiązanie podwójne znajduje się przy szóstym od końca atomie węgla łańcucha węglowodorowego. W postaci acylogliceroli wchodzą w skład tłuszczów. Kwasy omega-6 należą do niez ...

                                               

Kwasy tłuszczowe omega-9

Kwasy tłuszczowe omega-9 – nienasycone kwasy tłuszczowe, których ostatnie wiązanie podwójne znajduje się przy dziewiątym od końca atomie węgla łańcucha węglowego. W postaci acylogliceroli wchodzą w skład tłuszczów. Przykładowe kwasy omega-9 kwas ...

                                               

Leczenie żywieniowe

Leczenie żywieniowe – integralna część procesu leczniczego, mająca na celu poprawę i utrzymanie stanu odżywienia, poprawę rokowania i przyspieszenie wyleczenia. Leczenie żywieniowe Żywienie kliniczne – jest to postępowanie medyczne obejmujące: oc ...